Schjerfbeck

Schjerfbeck-mitalin tarina

Helene Schjerfbeck on Suomen tunnetuimpia taiteilijoita. Hänen kunniakseen on julkaistu postimerkkiarkki 2012 sekä 100 markan juhlaraha 1996 ja 2 euron erikoisraha 2012. Hän voitti taiteellaan myös mitalin Pariisin maailmannäyttelyssä 1889. Tuolla mitalilla on erikoinen tarina. Tunnetko sen?

Helene maalasi 26-vuotiaana kuuluisaksi tulleen maalauksensa Toipilas St.Ivesissä Englannissa vuonna 1888. Maalauksellaan hän osallistui seuraavana vuonna Suomen paviljongissa Pariisin maailmannäyttelyyn, jossa hänet palkittiin ensimmäisen luokan pronssimitalilla. Toipilas-maalaus ostettiin Suomen taideyhdistyksen kokoelmiin, mistä se on kiertänyt näytillä ympäri maapalloa ja mihin se on aina palannut. Mutta miten kävi palkintomitalin? Mitali oli tietysti Helenillä muistona Pariisin tapahtumasta ja ajasta. Kuinka kauan?

Sitä ei tiedetä, mutta luultavasti hän on hyvinkäävuosinaan (1902-25) antanut sen palkkioksi mallilleen Elma Mäkiselle mallina olosta. Elma asui perheineen Torikadun varrella. Mitali nimittäin löydettiin 1945 Hyvinkään Yhtyneitten Villatehtaiden kasvimaalta tehtaan länsipuolelta juuri Torikadun varrelta. Siihen villatehdas, seurakunta ja kunta olivat perustaneet kasvimaan lapsia varten. 10-vuotias Kai Hildén sen löysi työskennellessään kasvimaalla. Mitalin toisella puolella on nähtävissä jälki, mikä siihen löydettäessä syntyi.

Kain perhe piti viisaasti mitalin tallessa ja vasta myöhemmin selvisi mikä se todella oli. Kai lahjoitti pitkään piilossa olleen palkintomitalin Hyvinkään taidemuseolle itsenäisyyden juhlavuonna 20.9.2017. Mitali ja osa sen tarinaakin on nyt kaikkien ihailtavana oheisessa kuvassa.

Kuva: Hyvinkäältä löytynyt Schjefbeck-mitali – Exposition Universelle 1889

Toipilas-maalaus, mistä tämä kaikki alkoi, on puolestaan ihailtavana Ateneumin Schjerfbeck-näyttelyssä Maailmalta löysin itseni 15.11.2019-26.1.2020.

Tällä kirjoituksella Hyvinkään Seudun Numismaatikot ry haluaa juhlistaa Schjerfbeck-mitalin tarinaa ja avautuvaa Schjerfbeck-näyttelyä.