Maailman valuutat

Valuutalla tarkoitetaan valtion tai alueen rahaa ja rahayksikköä, jolla voidaan käydä vaihtokauppaa palveluista ja tuotteista. Eri valuutoista käytetään vaihtokurssia, joka kertoo valuutan arvon suhteessa toisiin valuuttoihin. Setelit ja kolikot ovat valuutan eri muotoja. Eri valuuttojen keräily on oivallinen tapa tutustua maapallon eri maihin, tarvitsematta kuitenkaan käydä niissä kaikissa paikan päällä. Keräilyä voi harrastaa muun muassa keskittymällä joidenkin maanosien rahoihin tai vaikka koko maailman eri maiden rahoihin. Keräilyyn voi kuulua yksittäiset kolikot ja/tai setelit eri maista, kolikkosarjat suoraan rahapajasta tai vaikkapa tietyt maan teemat/vuodet.

Eri valtioilla on erilaisia tapoja hallinnoida valuuttojaan. Ainakin seuraavat tavat ovat käytössä:

      1. Oma valuutta. Tyypillisin tapa on että valtio tai alue hallinnoi omaa valuuttaansa, sen valmistusta ja jakoa.
      2. Yhteisvaluutta. Useat maat ovat luovuttaneet valuutan hallinto-oikeudet yhteiselle elimelle, kuten Euroopan maat Euroopan keskuspankille.
      3. Muun maan valuutta. Maassa on käytössä jokin laajemmassa käytössä olevan valuutta oman maan valuutan sijasta, maan kuitenkaan kuulumatta itse valuuttaunioniin.
      4. Kaksoisvaluutta. Maassa on käytössä sekä oma valuutta että jokin laajemmassa käytössä oleva valuutta kuten USAn dollari.
      5. Valuutat, jotka eivät ole laillisia vaihdantavälineitä, kuten Niuen dollari tai Pohjois-Irlannin punta. Näitä valuuttoja ei käsitellä tällä sivustolla.

Vuonna 2017 omia valuuttoja käyttävät kaikkiaan noin 160 maata tai aluetta. Esimerkkejä yleisimmistä ovat USAn dollari, Kiinan Yuan, Intian Rupia, Venäjän Rupla sekä Iso-Britannian punta.

Maailman tunnetuin yhteisvaluutta on euro, joka on yhteiskäytössä euroalueella. Afrikassa on useiden maiden yhteiskäytössä CFA-frangi, josta on olemassa kaksi eri versiota. CFA-frangit on sidottu euroon kiinteällä valuuttakurssilla. CFA-frangi on perustettu 1945 ja se oli aluksi sidottu Ranskan frangiin. Yhteisvaluuttana pidetään myös Karibian maissa käyttyä Itä-Karibian dollaria. Itä-Karibian dollari on perustettu vuonna 1965 ja se on vuodesta 1976 ollut kiinnitettynä USAn dollarin arvoon. Näiden lisäksi Alankomaiden Antillien guldeni on kahden pienen Karibianmaan eli Sint Maartenin ja Curaçaon yhteiskäytössä.

Monet kääpiövaltiot tai itsehallintoalueet käyttävät muun tai emämaan valuuttaa. Tälläisiä ovat muun muassa Ahvenanmaa, Grönlanti ja Mikronesia. Myös joillain uudemmilla valtioilla kuten Länsi-Saharalla sekä Montenegrolla on oman valuutan sijasta käytössä jokin jo laajemmassa käytössä oleva valuutta.

Kaksoisvaluuttoja on käytössä myös lukuisissa maissa, kuten Ecuadorissa, Panamassa sekä Namibiassa. Näiden lisäksi Kuuba käyttää kahta versiota omasta pesostaan, joista toinen on tarkoitettu sisäiseen käyttöön ja toinen vaihdettavaksi valuutaksi.

Valuutat voidaan karkeasti jakaa eri maantieteellisiin alueisiin kuten esimerkiksi amerikkaan, eurooppaan, aasiaan, afrikkaan ja oseaniaan. Kaikkiaan maailman eri valuutoista amerikasta tulee 34 eri valuuttaa ja kaksi yhteisvaluuttaa, euroopasta tulee 28 eri valuuttaa ja yksi yhteisvaluutta, aasiasta 45 eri valuuttaa, afrikasta 41 eri valuuttaa ja 2 yhteisvaluuttaa sekä oseaniasta 12 eri valuuttaa.

Katso listaus kaikista maailman käytössä olevista valuutoista.