Numismatiikka harrastuksena

Numismatiikka on monipuolinen harrastus, ja keräämiskohteet voi jokainen valita mieleisekseen. Monet aloittavat kolikoiden keräämisen jo lapsena. Jossain vaiheessa nuoruusiässä harrastus saattaa muiden kiireiden vuoksi jäädä vähemmälle painolle, mutta siihen voi sitten palata uudestaan aikuisiällä. Kun alkuun pääsee, harrastus vie helposti mukanaan.

Hyvin yleistä on kerätä esimerkiksi oman kotimaansa rahoja eri vuosilta. Muita erikoistumisaloja voivat olla eurot eri maista, 2€-erikoiseurot, Suomen markka-ajan rahat ja variantit, olympiarahat, setelit, kulta-ja hopearahat, juhlarahat, oman syntymävuoden rahat, inflaatiorahat, suosikkimaan rahat, vuosisarjat, eri maiden rahasarjat, historiallisesti merkittävät aikakaudet, historiallisesti merkittävät henkilöt ja niin edelleen. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva erikoistumisalue jossa voi kohtuullisella vaivalla ja panostuksella kerätä merkittävänkin kokoelman.

Olennaista numismatiikassa on keräilyn ilo ja kokoelman kerryttäminen omien tavoitteidensa ja budjettinsa puitteissa. Myös rahojen historiaan ja taustaan tutustuminen on monille tärkeää. Keräilijä on tyypillisesti onnellisimmillaan saadessaan täydentään kokoelmasta puuttuvia tärkeitä aukkoja ja löytäessään hyväkuntoisen rahan jota on vuosikausia etsinyt ja vielä kohtuuhintaan. Täydellisiä kokoelmia ei kuitenkaan ole olemassakaan, vaan kaikkia voi täydentää esimerkiksi hankkimalla parempikuntoisempia rahoja.