Rahojen hankinta

Yksinkertaisinta aloittaa rahojen kerääminen on kerätä kolikoita normaalista rahankierrosta. Hyvällä onnella sieltäkin voi löytää harvinaisuuksia vielä nykyäänkin. Tälläisia ovat esimerkiksi vuoden 2004 Suomen 2€ erikoiseuro eli ”risuraha”, jonka arvo on nykyään noin kymmenkertainen alkuperäiseen arvoonsa nähden tai Suomen vuoden 2006 2€, jossa on ennenaikaisesti seuraavan vuoden karttakuva eli niin sanottu ”väärä kartta”. Sen arvo on yli 20 kertainen alkuperäiseen arvoonsa nähden. Tyypillisesti kuitenkin kierrossa olevien rahojen arvo ei ylitä nimellisarvoaan ja todellisten harvinaisuuksien löytäminen vaatii sinnikkyyttä.

Esimerkiksi suomalaisia markka-ajan rahoja on edelleenkin kohtuullisen helposti saatavilla, hyvinkin usealla löytyy joku purkki piironginlaatikossa, joka sisältää kolikoita vuosilta 1963 – 2001. Tälläisten satunnaisten kokoelmien arvo on nykyään aika alhainen, niistä kannattaa

5 Markkaa 1972 ”Jäänmurtajavitonen” Lähde: Rahapaja

poimia talteen ainakin hopeamarkat (1964-1968), jäänmurtaja vitoset ja kympit. Myös rahojen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota ja ainakin leimakiiltoiset (8-10 kuntoluokat) kannattaa ottaa talteen. Kiinnostuksen mukaan löytyneistä rahoista voi vaikka omaksi ilokseen rakentaa kokoelman, jossa on kaikki vuodet ja arvot mukana.

Vuotta 1963 vanhemmat piironginlaatikkokokoelmat kannattaa käydä tarkemmin läpi harvinaisuuksien varalta. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää vaikkapa lähisuvussa olleiden numismaatikoiden kansioihin ja kokoelmiin, koska niistä voi löytyä harvinaisuuksia. Ne kannattaa arvioituttaa vaikkapa paikallisen numismaattisen yhdistyksen huutokaupanhoitajalla ja sopia myynnistä, jos itse ei osaa tai halua jatkaa keräilyä. Lähes kaikki 1800 luvulla julkaistut rahat ovat kiinnostavia kohteita numismaatikoille usein niiden pienten lyöntimäärien vuoksi. Myös hopearahat (kuten  25 penniä, 50 penniä, 1 markka ja  2 markka) ennen itsenäisyyttä, kuin myös isommat markka-arvot myöhemmiltä vuosilta ovat hyviä keräilykohteita. Aina erityisen kiinnostavia keräilykohteita ovat normaalia parempikuntoiset, jopa leimakiiltoiset rahat.

Uusia rahoja voi hankkia jälleenmyyjiltä tai suoraan eri maiden keskuspankeilta. Keskuspankeilta hankkiminen jo postikulujenkin vuoksi vaatii tyypillisesti suurempia eräkokoja. Keräilyn voi aloittaa myös nettihuutokaupoista, joista kattaviakin kokoelmia voi saada suhteellisen huokeasti. Suomessa tälläisiä ovat esimerkiksi Huuto.net ja ulkomailla eBay. Molemmista pääsee hyvään alkuun esimerkiksi eurojen tai markkojen keräämisessä. Edistyneemmille kerääjille suositellaan numismaattisten paikallisyhdistysten huutokauppoja, joissa rahoihin ja etenkin niiden kuntoon pääsee tutustumaan tarkemmin. Keräilyharrastuksen edistyessä rahojen kunnon merkitys kasvaakin merkittävästi ja rahoihin tarkempi perehtyminen maksaa vaivan.