Jäsenkirjeet

Jäsentiedote 3/2021

Hyvinkään Seudun Numismaatikot ry. tiedoittaa:

Olemme tauolla toistaiseksi, joten:

Syksyn kerhoillat 9.9 sekä 14.10 on peruttu:

Pyrimme käynnistämään toimintamme uudelleen 11 marraskuuta klo 18:00 alkaen

tutussa paikassa Kankurinkatu 4-6 (Hyvinkään kaupunginkellari), Hyvinkää. 

Tilaisuus on samalla vaalikokous jossa valitaan yhdistykselle uusi puheenjohtaja sekä hallitus.

Lisää informaatiota lähempänä.

Jäsentiedote 2/2021

Hyvä HySN ry:n jäsen,

Ikäväksemme joudumme ilmoittamaan suru-uutisen, että pitkäaikainen jäsenemme, puheenjohtajamme ja huutokaupanhoitaja Timo Ahonen on menehtynyt äkilliseen sairauskohtaukseen. Timo liittyi yhdistyksemme jäseneksi 1994, jossa hän toimi puheenjohtajana 2001-2014, 2020-2021, varapuheenjohtajana 2015-2019.

Tiedotamme yhdistyksen toiminnasta elokuussa.

HySN ry,

Hallitus

Jäsenkirje 1/2021

Hyvä keräilijäkollega,

Mennyt on mennyttä, jonkun mielestä olutta, mutta nyt on nyt! Keskity siihen, siis tähän päivään, neuvotaan. Itse voimme vaikuttaa vain omiin ajatuksiin ja tekoihin, eikä koskaan hallita sitä mitä ympärillä tapahtuu. Näin koronan varjossa tämä on hyvä muistaa. Tähän johtopäätökseen tuli jo Rooman vanheneva keisari Marcus Aurelius (161-180 jKr) synkissä ajatuksissaan, kun rutto riehui ympärillä. Tulevai­suudessa on se hyvä puoli, että elämme sitä vähitellen, päivä kerrallaan. Numis-maatikkona voit kartuttaa tietämystäsi keräysalastasi, tutustua uuteen alueeseen, järjestellä kokoelmiasi, valita myytäviä… Ja tietysti osallistua nettihuutokauppoihin tai ainakin seurata niitä.

Jäsenrintamalla oli hiljaista Valto Mäntylän ja Raine Tammilehdon poismenon jälkeen: siis ei poistumia eikä uusia jäseniä. Ei kuitenkaan niin hiljaista, ettei olisi ehtinyt tarjouksia tehdä ja puhelimessa tavata. Näin tuntuu jatkuvan ja hallituskin pitää puhelinpalavereita. On se uskottava: koronan nujertaminen ja numismatiikka ovat kestävyyslajeja! Nähdään sitten joskus kerhoilloissa ja huutokaupoissa!

Toiminta jatkuu kolmella huutokaupalla mutta tapahtumat on karsittu pois. Huuto­kaupat pidetään toistaiseksi kirjallisina ja vasta sitten paikan päällä, kun kokoontu­minen on turvallista. Tapahtumiin myös palataan turvallisuuden ehdoilla. Huuto-kauppalistat postitetaan vain niille, joilla tietojemme mukaan ei ole sähköposti-osoitetta. Muut saavat tyytyä listojen ja saavutettujen tulosten katseluun, lataami-seen ja printtaamiseen kotisivuilta.

Ne jäsenet, joiden jäsenmaksun yhdistys perii (eivät ole tilanneet Numismaa-tikko-lehteä tai saavat lehden jonkin muun yhdistyksen jäsenenä), saavat tämän jäsenkirjeen mukana jäsenmaksutiedot vuoden 2021 jäsenmaksun maksa­miseen: maksu 12€, tili FI34 5062 0320 0842 58, eräpäivä 10.2., ja viitenro jokaiselle oma.

Yhdistyksen vaalikokous siirrettiin (jäsentiedote 3/20) sopivampaan ajankohtaan vuodelle 2021. Hallitus on päättänyt pitää sen kirjallisena nyt talvella. Kirjallinen vaalikokous pidetään siten, että tämän jäsenkirjeen jälkeen kullekin jäsenelle lähetetään vaalikokouksen asialista kutsuna ja hallituksen ehdotukset tarvittavine liitteineen. Jäseniä pyydetään vastaamaan/ottamaan kantaa asioihin puhelimella tai sähköpostilla 5.2. klo 21 mennessä. Vastaukset kirjataan ja huomioidaan kuin pidettäisiin yhdistyskokous paikan päällä. Seuraavassa kokouksessa 18.2. hallitus vahvistaa vaalikokouksen asiat tekemällä siitä pöytäkirjan. Päätetyt asiat julkistetaan kotisivuilla. Tällä järjestelyllä kokous ei jää rästiin, asiat pysyvät ajan tasalla ja kaikilla on mahdollisuus osallistua ja kaikki ovat asioista tietoisia.

MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE
Hallitus 14.1.2021

Toimihenkilöt 2020

puheenjohtaja                      Timo Ahonen        040-7504497

varapj                                     Anssi Forsblom     0400-265197

sihteeri, kotisivuvastaava   Taisto Ilola             050-5621520

varainhoitaja                        Pentti Jäntti            050-3039766

hallitusjäsen                         Seppo Laine           040-5546414

Huutokauppatoimikunta 2020

Timo Ahonen        hankinta, luokitus, meklarointi, postitus ym. Huutokaupat keväällä 2021 (toistaiseksi kirjallisina)

11.2. huutokauppa

11.3. vuosikokous, huutokauppa

17.4. huutokauppa (hk-lista Numismaatikossa)

Kannatusjäsen

Uudenmaan Osuuspankki
Yhdistyksen yhteystiedot

HYVINKÄÄN SEUDUN NUMISMAATIKOT RY

PL 119

05801 HYVINKÄÄ

www.hysn.fi

Jäsentiedote 3/2020

Hyvä HySN ry:n jäsen,

Hyvinkään Seudun Numismaatikot ry pitää joulukuun huutokaupan 10.12. vain kirjallisena eli paikanpäällä olevaa huutokauppa-tapahtumaa ei järjestetä.

Huutokauppalista ja kuviakin kohteista on nähtävissä kotisivuilla. Mahdollisista yksittäisiin kohteisiin tutustumisesta on sovittava huutokaupanhoitajan kanssa.

Normaalisti joulukuun kerhoillassa pidettävä yhdistyskokous, ns. vaalikokous, siirretään pidettäväksi sopivampaan ajankohtaan vuodelle 2021. Nykyiset toimihenkilöt jatkavat tehtävissään, joten tämä ei estä kokouksen edellyttämien asioiden valmistelua eikä muuta asioidenhoitoa.

HySN ry,

Hallitus 26.11.2020

Jäsenkirje 2/2020

Hyvä keräilijäkollega,

Keskustelin 1970-luvulla yhden jo silloin iäkkään numismaatikon kanssa ihastellen hänen autonomian seteleitään. Hän sanoi kokeneensa espanjantaudin nuorena mutta selvinneen. Nyt siitä on sata vuotta, vaan eivät pandemiaksi röyhähtäneet taudit ole loppuneet huimista lääketieteen saavutuksista huolimatta. Mahdollistavat syyt lienevät moninaisemmat kuin vain lääketiedettä. Miten nykykorona (covid-virus) sitten muuttaa nykymuotoista numismaattista keräilyä? Ei juuri mitään, jos osallistuu netissä ja maksaa netissä; jää vain rahan haku myyjältä tai postista. Tai sitten kaiken, jos haluaa päästä paikan päälle katsomaan kohteita, tapaamaan tut­tuja ja jonottamaan maksamista. Pelko, suositukset ja rajoitukset pysyä terveenä määräävät miten kukin toimii. Toisaalta laskujen maksut ja nykyiset nettihuutokau-pat ovat etätyötä parhaimmillaan, toinen pakollista toinen vapaaehtoista, mutta ilman sosiaalisia kontakteja. Kaikki asiat, tapahtumat, suunnitelmat elävät koronan myötä. Pääasia on, että kukin pystyisi viihtymään ja nauttimaan harrastuksestaan.

Keskellä heinäkuuta tuli tietoomme suruviesti Hyvinkäältä: Valto Mäntylä oli 15.7. menehtynyt pitkäaikaiseen sairauteensa. Valto liittyi jäseneksi 1970-luvulla vasta perustettuun yhdistykseen ja on siitä lähtien aktiivisesti ollut kerhoilloissa ja kiertä­nyt huutokauppoja ympäri Suomea. Jos Valto oli poissa kerhoillasta, kysyttiin missä Valto/oletko nähnyt Valtoa? Kerran hän sanoi unohtaneensa kerhoillan kokonaan. Niinkin siis voi käydä. Hänelle myönnettiin 2009 SNL pronssinen ansiomitali. Kiitos Valtolle numismaattisesta ystävyydestä.

Uusin jäsenemme on Timo Ruotsalainen, pitkän linjan numismaatikko ja leijona-patsaan tekijä, Joensuusta. Timo hoitaa 8.10. kerhoillan ”sisällöntuotannon” ja HySN tarjoaa siihen mahdollisuuden. Tervetuloa Timo!

Syyskausi alkaa aikaisella syyskuun huutokaupalla, jatkuu lokakuun esitelmäillalla ja pienellä huutokaupalla, marraskuun 45v – huutokaupalla ja loppuu joulukuun vuosikokoukseen ja huutokauppaan. Koronan takia toiminnasta on karsittu VRP (vanhan rahan päivä) ja jo kertaalleen siirretty Veteraanien perinnehuonevierailu. Jos korona sallii, huutokaupat pidetään normaalisti ns. paikan päällä. Koronan tuomat rajoitukset otetaan tosissaan huutokauppajärjestelyissä. Mottona voisi pitää ”Tullaan terveinä huutamaan”. Mahdollisista muutoksista ilmoitamme koti-sivuilla.

Huutokauppalistat postitetaan vain niille, joilla tietojemme mukaan ei ole sähkö-postiosoitetta. Muut saavat tyytyä listojen ja saavutettujen tulosten katseluun, lataamiseen ja printtaamiseen kotisivuilta. Jatketaan siis aikaisempaa käytäntöä.

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!

MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE
Hallitus 12.8.2020

Toimihenkilöt 2020

puheenjohtaja                      Timo Ahonen          040-7504497

varapj                                     Anssi Forsblom 0400-265197

sihteeri, kotisivuvastaava   Taisto Ilola                050-5621520

varainhoitaja                        Pentti Jäntti            050-3039766

hallitusjäsen                         Seppo Laine           040-5546414

Huutokauppatoimikunta 2020

Timo Ahonen hankinta, luokitus, meklartointi, postitus ym.

Kerhoillat ja tapahtumat syksyllä 2020

3.9. huutokauppa

8.10. esitelmä Kytäjän poleteista, pieni huutokauppa

7.11. HySN 45v-huutokauppa (hk-lista Numismaatikossa) HUOM! lauantaina

10.12. vuosikokous, huutokauppa

Kannatusjäsen
Uudenmaan Osuuspankki

Yhdistyksen yhteystiedot
HYVINKÄÄN SEUDUN NUMISMAATIKOT RY PL 119 05801 HYVINKÄÄ

www.hysn.fi

Jäsenkirje 1/2020

Hyvä keräilijäkollega,

Maanviljelijä tarvitsee muokkaustyökalunsa, taksiautoilija autonsa, hallintomies salkkunsa ja kokouksensa, viikinkipäällikkö laivansa ja miehistönsä, lenkkeilijä tossunsa, sienestäjä korinsa jne. Kaikki tarvitsevat työkalunsa tai paremminkin työkalusettinsä haluamaansa tekemiseen. Mitkä sitten ovat numismaatikon setin työkalut? Ainakin nämä olisi hyvä tai jopa pitää olla: 1) tuntea ajantasaista alan kirjallisuutta, 2) valita itselle sopiva rahoja pilaamaton säilytystapa, 3) satsata hankinnan turvallisuuteen ja 4) ymmärtää kuntoluokitus käytännössä. Tänä digiaikana turvallisuus ja kunnot korostuvat selvästi. Nehän kulkevat käsi kädessä! Kannattaa aina varmistua aitoudesta ja kunnosta ennen hankintapäätöstä. Tarjolla voi olla kalliita huono- ja hyväkuntoisia ja aitoja ja väärennöksiä, kun haluat tietysti halpoja hyväkuntoisia aitoja. Etkö tyytyisi sopuhintaiseen lähes kulumattomaan aitoon?

Vuoden alusta uusina jäseninämme aloittavat Kari Vuohenoja Hyvinkäältä, Andres Roostalu Tallinnasta, Jan-Anders Pietiläinen Hämeenlinnasta ja Ilpo Pelkonen Helsingistä. Lämpimästi tervetuloa kaikille! Nuorimmaksi ainaisjäseneksi (25 v yhtäjaksoisesti jäsenenä so. ei enää jäsenmaksua) ehti tänä vuonna Kari Montonen Hyvinkäältä. Vajaan vuosikymmenen jäsenenä ollut Juhani Punkkinen totesi, että ”nyt on aika lopetella, kun tuota ikääkin on”. Joten nyt meitä on 84, joista 13 on ainaisjäsentä. Nähdään kerhoilloissa ja huutokaupoissa!

Kevätkausi alkaa helmihuutokaupalla, jatkuu maaliskuussa vuosikokouksella ja huutokaupalla ja edelleen huhtikuun huutokaupalla. Tämä pidetäänkin nyt lauantaina! Toukokuussa pidetään huutokaupaton jäsenille vapaa kerhoilta vaihdon ja keskinäisen kaupanteon, keskustelujen ja ”haluan kertoa” merkeissä (mitä kerään, mistä haluan tietoa jne… aiheitahan riittää). Silti jokin alustus olisi tervetullut! On suunniteltu vielä tutustumista sotiemme veteraanien kunniamerkkeihin ja mitaleihin. Ajankohta tarkentuu myöhemmin touko- tai jopa kesäkuuhun. Mukaan mahtuu enintään kymmenen nopeinta ilmoittautujaa sitten, kun ajankohta on selvillä.

Huutokauppalistat postitetaan vain niille, joilla tietojemme mukaan ei ole sähköpostiosoitetta. Muut saavat tyytyä listojen ja saavutettujen tulosten katseluun, lataamiseen ja printtaamiseen kotisivuilta. Jatketaan siis viime vuoden käytäntöä.

Ne jäsenet, joiden jäsenmaksun yhdistys perii (eivät ole tilanneet Numismaatikko-lehteä tai saavat lehden jonkin muun yhdistyksen jäsenenä), saavat tämän jäsenkirjeen mukana jäsenmaksutiedot vuoden 2020 jäsenmaksun maksamiseen: maksu 12€, tili FI34 5062 0320 0842 58, eräpäivä 10.2., ja viitenro jokaiselle oma.

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!

MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE

Hallitus 9.1.2020

Toimihenkilöt 2020

puheenjohtaja Timo Ahonen 040-7504497 varapj Anssi Forsblom 0400-265197 sihteeri, kotisivuvastaava Taisto Ilola 050-5621520 varainhoitaja Pentti Jäntti 050-3039766 hallitusjäsen Seppo Laine 040-5546414

Huutokauppatoimikunta 2020
Timo Ahonen hankinta, luokitus, meklartointi, postitus ym.

Kerhoillat ja tapahtumat keväällä 2020

13.2. huutokauppa 12.3. vuosikokous, huutokauppa 18.4. huutokauppa (hk-lista Numismaatikossa) 14.5. vapaa kerhoilta: vaihtoa, keskustelua, haluan kertoa… x.5.-x.6. vierailu Veteraanien Perinnehuoneella Hämeenlinnassa

Kannatusjäsen
Uudenmaan Osuuspankki

Yhdistyksen yhteystiedot
HYVINKÄÄN SEUDUN NUMISMAATIKOT RY PL 119 05801 HYVINKÄÄ
www.hysn.fi

Jäsenkirje 2/2019

Hyvä keräilijäkollega,

Kun menin vuosikymmeniä sitten autossa Karjalan tiellä isojen puunjalostustehtaiden ohi, sanottiin rahan haisevan, ihan kirjaimellisesti. Irwinkin lauloi rahan ratkaisevasta voimasta. On sillä tänäänkin lumoavaa, kierrättävää, kasaavaa, palkitsevaa, aikaansaavaa, mielihyvää ja turvallisuutta tuottavaa voimaa. Yleensä epävakaina aikoina kultaan sijoitetaan paremman tuoton toivossa, ja hinta nousee. Jos kulta on lyöty rahaksi, oikeaksi tai jopa bullion-rahaksi, tuottaisiko se vielä paremmin kuin pelkkä harkkokulta. Yhdistyyhän tässä metallin arvon kallistuminen ja numismaattinen mielenkiinto aiheina ja lyöntimäärinä. Vaatii sitten hienosäätöä päättää, milloin aikoo voittoa tehdä; jo ostaessa vai vasta myydessä.

Kulta on metalli muiden rahanlyöntimetallien joukossa! Varsinkin niille keräilijöille, joiden mielenkiinto on muualla; aiheissa, aikakausissa, alueessa, käyttö- tai juhla- rahoissa, vain ruplissa tai dollareissa, muunnelmissa, virhelyönneissä, kolikoissa tai seteleissä, poleteissa, kunniamerkeissä, mitaleissa, osakekirjoissa jne. On vaihtoehtoja valita oma mieltymyksensä! Määräävä tekijä ei olekaan yksin metalli, vaan jokin sisäsyntyinen itsestä hyvältä tuntuva, kiinnostava ja innostava syy. Se on jotain enemmän kuin ostaminen ja myyminen. Jos vain halua riittää, syytä voi helposti pidentää elämänmittaiseksi. Näin hyvin on käynyt ainakin suurille ikäluokille ja samanlaista polkua voisi suositella nuoremmillekin. Eikä mikään estä paneutumasta kultarahoihin, jos siltä tuntuu!

Uusia jäseniä saimme keväällä roppakaupalla: Martti Haverinen Riihimäeltä, Matti Virtanen Oitista, Mika Nyberg Mäntsälästä, Heikki Väänänen Hyvinkäältä, Tea Houni Kouvolasta,  Petre Pomell Järvenpäästä ja Vili Melender Klaukkalasta. Sitten, pari viikkoa sitten sain pysäyttävän tiedon: Jouni Kreula oli poistunut joukostamme kesän kuumimpaan aikaan. Vielä juhannuksen jälkeen sovittiin palaavamme yhteisiin projekteihin elokuun alussa. Niinhän se on, että kesken moni asia meiltä jää! Nyt meitä on 82, joista 12 on ainaisjäsentä. Lämpimästi tervetuloa uusille ja lämmin kiitos Jounille numismaattisesta ystävyydestä.

Tämän vuoden alusta lähtien huutokauppalistat on postitettu vain niille, joilla tietojemme mukaan ei ole sähköpostiosoitetta. Eikä listoja ole lähetetty sähköpostillakaan, vaan niitä on jokainen katsonut ja ladannut ja printannut kotisivuilta. Siellä ovat nähtävissä myös saavutetut tulokset. Näin jatketaan.

Syyskausi alkaa poikkeuksellisesti jo 12.9. huutokaupalla! Suurelle yleisölle tarkoitettu VRP (vanhan rahan päivä) pidetään puolestaan lokakuussa 26.10., kun on mökeiltä palattu. Loppusyksy etenee vanhan kaavan mukaan, isompi huutokauppa marraskuussa ja vuosikokous vielä ennen joulua.

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!

MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE Hallitus 29.8.2019

Jäsenkirje 1/2019

Hyvä keräilijäkollega,
Oletko tullut ajatelleeksi sitä, että olet ostanut taas saman rahan jossakin erässä tai sitten ihan tarkoituksella. Miksi? Eihän keräilijä tarvitse kuin yhden kappaleen kokoelmaansa! Kyse taisi olla hinnasta, ajankohdasta, jopa paikasta (mistä ostaa) tai sitten se erä oli ostettava jonkin muun kolikon tai setelin takia. Loput sitten myyt jotenkin johonkin hintaan, jotta pääset niistä eroon. Tämä mylly pyörii vuodesta toiseen ja vauhti ja määrä tuntuvat vain kasvavan! Parhaat, harvinaisemmat tai kalliimmat jäävät keräilijöiden tosikokoelmiin vuodeksi tai seuraavaksi 20 vuodeksi! Joskus kyllä ei myönnetä virheostosta ja raha/t jää myyntikokoelmaa rasittamaan. ”Maksoi niin paljon niin antaa nyt olla.” Taloustermein ”upotetut kustannukset ovat niin isot, että…” Ei kannata silti huolestua! Hanki niitä rahoja mitä haluat, mistä tykkäät, mitä tutkit tai …(mikä syy sitten onkaan)! Muuten voi jäädä harmittamaan tekemättömät hankinnat.

Uusin jäsenemme on Marcus Oher Ruotsista! Hjärtligt välkommen Marcus! Lämpimästi tervetuloa, Marcus! Ainaisjäsenen statuksen (25 v yhtäjaksoisesti jäsenenä so. ei enää jäsenmaksua) saavuttivat tänä vuonna Seppo Mäenpää Lempäälästä ja Timo Ahonen Hyvinkäältä. Nyt meitä on 81, joista 12 on ainaisjäsentä. Nähdään kerhoilloissa ja huutokaupoissa!

Tämän vuoden alusta lähtien huutokauppalistat postitetaan vain niille, joilla tietojemme mukaan ei ole sähköpostiosoitetta. Eikä listoja lähetetä sähköpostillakaan, vaan ne voi katsoa ja ladata ja printata kotisivuilta. Myös saavutetut tulokset ovat nähtävissä kotisivuillamme.
Kevätkausi alkaa poikkeuksellisesti jo 10.1. väärennöskerhoillalla, missä esitelmän lisäksi saat vinkkejä ja työkaluja varsinkin kolikkoväärennysten tunnistamiseen. Voit ottaa mukaan epäilyttäviä kolikoita tunnistettavaksi! Tilaisuuteen on vapaa pääsy kaikille asiasta kiinnostuneille.

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!
MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE
Hallitus 3.1.2019

Jäsenkirje 2/2018

Hyvä keräilijäkollega,

Vaarana on, että raha katoaa, siis fyysisesti! Ei olisi seteleitä lompsassa eikä kolikoita parkkiautomaattiin! Niitä ei jonakin päivänä tarvittaisi. Kaikilla olisi jokin muoviläpyskä tai vain taskuunsopivaan tietokoneeseen (lue älykännykkä) ladattu alusta, mitä hipaisemalla raha vaihtaa omistajaa. Se olisi numeroyhdistelmä ja valuuttamerkintä €,$,£,CNY,RUB,INR tai jokin muu. Käyttörahoja saisi ostaa vain erilaisina tuotteina nimellisarvoaan korkeampaan hintaan.

Ennen oli toisin, siis ainakin vielä on! Raha kuvastaa aikansa kulttuuria, taidetta, taloutta, valtaa, sotaa ja rauhaa jne. Raha on (pienois)taideteos sinänsä arvosta, metallista, paperista tai koosta huolimatta. Jokaisella valtiolla on tunnusomaiset kolikot ja setelit, mikä kertoo sen omista asioista, merkittävinä pidetyistä aiheista. Suomella oli viimeksi seteleissä merkittäviä historiallisia henkilöitä ja kolikoissa korostettiin luontoa. Nyt eurosetelit korostavat kanssakäymistä ja yhteenkuuluvuutta silloilla. Omat rahat me tunnemme, mutta mitä kertoisivat vanhat Saksan, Ranskan tai vaikka Albanian rahat maastaan ja maailmankuvastaan taideteoksina? Kyllä numismatiikassa riittää opiskeltavaa tältäkin kantilta vielä pitkäksi aikaa. Vaikka nykyraha häviäisikin, siis fyysisesti.

Jäsenrintamalla tapahtuu! Sirkka Tammilehto menehtyi pääsiäisen jälkeen 12.4. Muistan Sirkan hyvin, varsinkin kun hän järjesti muutamat joulukahvit ja tarjoilut, missä oli ainakin kolmea lajia suolaista ja toiset kolme makeaa! Toimi hän vuosi-sadan alussa tilin- ja vara-tilintarkastajanakin. Itse hän ei kerännyt rahoja, mutta oli sitäkin sitoutuneempi keräilijän ajattelumaailmaan numismaatikko-aviomiehen Raineen rinnalla. Mitä omilta taideharrastuksiltaan ehti! Kiitos Sirkalle numismaattisesta ystävyydestä. Kun vuoden alusta uusia jäsenyyksiä aloitettiin, niin kevään aikana jäsenyydestä luopui kuusi jäsentä! Aikansa se ottaa eikä me aina olla niin aktiivisia eikä elämän-tilannekaan pysy jatkuvasti samana. Kiitos mukanaolosta. Nyt meitä on 80, joista 10 on ainaisjäsentä. Nähdään kerhoilloissa!

Syyskausi alkoi tällä kertaa jokavuotisella Vanhan Rahan Päivällä (VRP) 22.9. Siellä arvioitiin kävijöiden mukanaan tuomia rahoja ja esiteltiin numismatiikkaa ja yhdistyksen toimintaa eri tavoin. Syksyn huutokaupat pidetään kerhoiltoina 11.10., 8.11. ja 13.12. Marraskuun lista julkaistaan myös Numismaatikko-lehdessä ja liiton www-sivuilla.

Tämä jäsenkirje ja tulevat huutokauppalistat postitetaan kirjeitse niille jäsenille, joilla ei ole sähköpostia käytössään, ja sähköpostilla niille, joilla tietojemme mukaan sellainen on. Kirje ja huutokauppalistat ovat myös luettavissa yhdistyksen www-sivuilta. Siitä huolimatta kannattaa pitää yhteystiedot kunnossa eli ilmoittaa osoite-, puhelin- tai sähköpostimuutokset ajallaan.

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!

LÄMMINTÄ HARRASTUSSYKSYÄ KAIKILLE

Hallitus 13.9.2018

Jäsenkirje 1/2018

Hyvä keräilijäkollega,

Enoni oli maanviljelijä ja kalastaja. Molemmat ammatit ovat riskialttiita hommia! Hän teki kumpaakin leipänsä eteen. Kummassakin pitää olla kärsivällinen, niin kuin elämässä ja numismatiikassa yleensäkin; kyllä ennemmin tai myöhemmin nappaa! Ei viljelijä saa hyvää satoa hetkessä, eikä kalaa voi pyytää aina, eikä elämä ole ainaista ruusuilla tanssimista, eikä kokoelmaa rakenneta hetkessä vain nopeasti ostamalla. Riskit kasvaa jos ei suunnittele ensin. Jokin idea, suuntaus tai mieltymys olisi hyvä olla. Ei siitä tarvitse nykyurheilijoiden tapaan kaikille kailottaa, mutta oltava olisi! Luulisi olevan antoisampaa erikoistua porkkanankasvattamiseen tai pitkän siiman pitämiseen tai Suomen suuriruhtinaskunnan kolikoihin kuin olla vain maanviljelijä, kalastaja tai numismaatikko. Helppoa se ei ole, sitä en sano. Mutta kun pistät siihen sydämesi palon ja innostuksen, se onnistuu. Palkinnoksi saa ainakin mielenrauhaa, tunnetta ajankäytön hallinnasta ja suunnitellusta rahankäytöstä, kasvavaa alan osaamista, vertaistukea ja ystäviä. Kun tiedät ja tunnet, mihin haluat aikaasi ja energiaasi käyttää, olet jo puolimatkassa.

Jäsenrintamalla tapahtuu! Virallisesti vuoden alusta uusina jäseninä aloittivat Guy Björk Porvoosta, Pekka Hossi Hyvinkäältä ja Juha Suokkola Tervakoskelta ja tammikuun lopussa Kalle Savo Helsingistä. Kaikille lämpimästi tervetuloa! Jäsenyydestä taas luopui seitsemän vuoden jälkeen Grand Old Lady Aino Waltzer. Kiitos Ainolle jäsenäolosta ja numismaattisesta ystävyydestä. Ainaisjäsenen statuksen (25 v yhtäjaksoisesti jäsenenä so. ei enää jäsenmaksua) saavutti tänä vuonna Markku Helin Hyvinkäältä. Nyt meitä on 87, joista 10 on ainaisjäsentä. Nähdään kerhoilloissa ja huutokaupoissa!

Kevään ohjelma on taas fixattu ja syksy on vielä suunnitteilla. Toimintaa esitellään, kysyttäessä tehdään arviointiakin ja annetaan vinkkejä moneen rahavaivaan tarvitseville Riihimäen postimerkkeilijöiden 70v-messuilla 24.-25.2. Vuosikokouskerhoillassa 8.3. tarjotaan tietysti kokouskahvit ja jotain muuta ajankohtaistaraha-asiaa.

Etukäteen ilmoitettua huutokauppaan ei ole. Huhtikuun jälkeen keväälle on vielä suunnitteilla avartava tutustumisvierailu, jos ”palikat loksahtavat paikoilleen”. Saat tämän jäsenkirjeen mukana helmikuun hk-listan joko kirjeessä tai sähköpostin liitteenä. Niiden jäsenten, joiden jäsenmaksun yhdistys perii (eivät ole tilanneet Numismaatikko-lehteä), jäsenmaksutiedot ovat seuraavat: maksu 12€ tai 6€ (nuorisojäsen), tili FI34 5062 0320 0842 58, viite 330 ja eräpäivä 28.2. Viitenumero on kaikille sama. Huhtikuun hk-lista lähetetään erikseen vain niille, jotka tietojemme mukaan eivät ole Numismaatikko-lehden tilaajia. Kaikki huutokauppalistat ja saavutetut tulokset ovat myös nähtävissä kotisivuillamme.

Pidä yhteystietosi silti ajan tasalla!

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!

MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE

Hallitus 4.1.2018

Jäsenkirje 2/2017

Hyvä keräilijäkollega,

Kesän mittaan on tullut tietoja vanhojen kolikoiden kopioista! Niitä on yritetty myydä aitoina keräilyrahoina! Kukapa sitä ihan tavallista halpaa kolikkoa viitsisi tehtailla, vaan sellaisia kuin 1p 1864, 50p 1876, 1mk 1949Cu tai muita yhtä harvinaisia ja hintavia kolikoita. Ulkomailta kuulemma ovat tänne tulleet. Voisi kuvitella, että tekijät ovat jakaneet Euroopan maittain ja valinneet sitten kopio- kohteet maittain. Suomen osalta, jos näin kapeasti ajatellen voi edes sanoa, tämä bisnes on niin kauan kannattavaa, kun joku ostaa kopioita jostakin syystä. Pitää vain muistaa, että ei yritä myydä niitä eteenpäin aitoina, sillä silloin syyllistyy petokseen. Jopa tämän yritys on rikoslain mukaan rangaistava teko! Sinun kannattaa osata tunnistaa aidot kolikot ja kopiot, eikä ostaa kopioita vaan aitoja. Huomauta vielä kopiota aitona myyvälle henkilölle asian vakavuudesta. Näin helposti pystyt pitämään mielesi ja näppisi erossa kopionumismatiikasta.
Kevättalvella kolme jäsentä lopetti numismatiikan lopullisesti: hyvinkääläinen Veli Varjoranta kuoli 8.2., porvoolainen Aarne Niemeläinen 13.2. ja hyvinkääläinen Reino Heinonen 18.3. Veli tuli jäseneksi 1997, Aarne vasta 2014 ja Reino jo 1978. Viimeksi näin Velin vuosi sitten seurakunnan ruokalassa, Aarnen syksyllä kerhoillassa ja Reinon vielä helmikuussa sairaalassa. Kiitos heille jäsenyydestä ja numismaattisesta ystävyydestä. Rahat säilyy ja kerääjät vaihtuu! C’est la vie! Jäsenenä on nyt 84 henkilöä, kun yksi vielä erosi ja kaksi uutta liittyi joukkoon: tervetuloa Eino Siikanen Hyvinkäältä 30 vuoden tauon jälkeen uudestaan ja ihan uutena Petri Kuivalainen Riihimäeltä.
Syyskausi alkaa jo elokuussa kannattajajäsenemme Keski-Uudenmaan Osuuspankin tiloissa järjestettävällä Hyvinkää 100v-rahanäyttelyllä. Pankki esittelee Hyvinkään historiaa omalla näyttelyllään. Näyttelyt kestävät viikon 34 ja to 24.8. on tarjolla kakkukahvit ja rahanäyttelyn esittelyä. Jokavuotinen Vanhan Rahan Päivä (VRP) pidetään rautatiemuseolla 14.10. Siellä on tarkoitus taas arvioida kävijöiden mukanaan tuomia rahoja ja esitellä numismatiikkaa ja yhdistyksen toimintaa eri tavoin. Huutokaupat pidetään 9.11. ja 7.12. Edellinen lista julkaistaan myös Numismaatikko-lehdessä ja liiton www-sivuilla. Kerhoiltapaikka on edelleen kaupungin kellari vanhalla villatehtaalla.
Tämä jäsenkirje postitetaan kirjeitse niille jäsenille, joilla ei ole sähköpostia käytössään, ja sähköpostilla niille, joilla tietojemme mukaan sellainen on. Kirje on myös luettavissa yhdistyksen www-sivuilta. Huutokauppalistoihin sovelletaan samaa käytäntöä. Siitä huolimatta kannattaa pitää yhteystiedot kunnossa eli ilmoittaa osoite-, puhelin- tai sähköpostimuutokset ajallaan.
Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!
MUKAVAA 100-VUOTISSYKSYÄ KAIKILLE Hallitus 10.8.2017