Numismatiikka

Latinan nummus – sana tarkoittaa rahaa. Numismatiikka tarkoittaa rahatiedettä eli rahojen ja mitalien tutkimusta. Se luokitellaan historian aputieteeksi. Pääasiassa se on lyötyjen rahojen tutkimista ja historiallisten merkitysten selvittämistä ei vain historiaa vaan myös aikansa taloudellisia ja taiteellisia näkökohtia myöten. Raha on aikansa peili.

Yleisesti numismatiikka kuitenkin yhdistetään rahojen ja mitalien keräilyyn, joiden keräilijää sanotaan numismaatikoksi. Numismaatikko kerää ja tutkii rahoja omien mieltymyksiensä mukaisesti tai vain tutkii, eikä omista killinkiäkään! Voi itse valita, miten itseään pitää numismaatikkona.

Tavallisimmin meitä numismaatikoita kiinnostavat rahat, poletit ja muut tilapäiset maksuvälineet, erilaiset mitalit, kunniamerkit tai vaikka vanhat osakekirjat. Kotimaan historia ja kotimaan keräily on aina sydäntä lähellä. Voi kiinnostua ajanjaksosta tai pitemmästä aikakaudesta, kolikoista tai seteleistä, aiheesta, tyypeistä jne. Jostain kunkin kiinnostus omaan aiheeseensa saa alkunsa, ja se on jokaisen oma juttu!