Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 2/2019

Hyvä keräilijäkollega,

Kun menin vuosikymmeniä sitten autossa Karjalan tiellä isojen puunjalostustehtaiden ohi, sanottiin rahan haisevan, ihan kirjaimellisesti. Irwinkin lauloi rahan ratkaisevasta voimasta. On sillä tänäänkin lumoavaa, kierrättävää, kasaavaa, palkitsevaa, aikaansaavaa, mielihyvää ja turvallisuutta tuottavaa voimaa. Yleensä epävakaina aikoina kultaan sijoitetaan paremman tuoton toivossa, ja hinta nousee. Jos kulta on lyöty rahaksi, oikeaksi tai jopa bullion-rahaksi, tuottaisiko se vielä paremmin kuin pelkkä harkkokulta. Yhdistyyhän tässä metallin arvon kallistuminen ja numismaattinen mielenkiinto aiheina ja lyöntimäärinä. Vaatii sitten hienosäätöä päättää, milloin aikoo voittoa tehdä; jo ostaessa vai vasta myydessä.

Kulta on metalli muiden rahanlyöntimetallien joukossa! Varsinkin niille keräilijöille, joiden mielenkiinto on muualla; aiheissa, aikakausissa, alueessa, käyttö- tai juhla- rahoissa, vain ruplissa tai dollareissa, muunnelmissa, virhelyönneissä, kolikoissa tai seteleissä, poleteissa, kunniamerkeissä, mitaleissa, osakekirjoissa jne. On vaihtoehtoja valita oma mieltymyksensä! Määräävä tekijä ei olekaan yksin metalli, vaan jokin sisäsyntyinen itsestä hyvältä tuntuva, kiinnostava ja innostava syy. Se on jotain enemmän kuin ostaminen ja myyminen. Jos vain halua riittää, syytä voi helposti pidentää elämänmittaiseksi. Näin hyvin on käynyt ainakin suurille ikäluokille ja samanlaista polkua voisi suositella nuoremmillekin. Eikä mikään estä paneutumasta kultarahoihin, jos siltä tuntuu!

Uusia jäseniä saimme keväällä roppakaupalla: Martti Haverinen Riihimäeltä, Matti Virtanen Oitista, Mika Nyberg Mäntsälästä, Heikki Väänänen Hyvinkäältä, Tea Houni Kouvolasta,  Petre Pomell Järvenpäästä ja Vili Melender Klaukkalasta. Sitten, pari viikkoa sitten sain pysäyttävän tiedon: Jouni Kreula oli poistunut joukostamme kesän kuumimpaan aikaan. Vielä juhannuksen jälkeen sovittiin palaavamme yhteisiin projekteihin elokuun alussa. Niinhän se on, että kesken moni asia meiltä jää! Nyt meitä on 82, joista 12 on ainaisjäsentä. Lämpimästi tervetuloa uusille ja lämmin kiitos Jounille numismaattisesta ystävyydestä.

Tämän vuoden alusta lähtien huutokauppalistat on postitettu vain niille, joilla tietojemme mukaan ei ole sähköpostiosoitetta. Eikä listoja ole lähetetty sähköpostillakaan, vaan niitä on jokainen katsonut ja ladannut ja printannut kotisivuilta. Siellä ovat nähtävissä myös saavutetut tulokset. Näin jatketaan.

Syyskausi alkaa poikkeuksellisesti jo 12.9. huutokaupalla! Suurelle yleisölle tarkoitettu VRP (vanhan rahan päivä) pidetään puolestaan lokakuussa 26.10., kun on mökeiltä palattu. Loppusyksy etenee vanhan kaavan mukaan, isompi huutokauppa marraskuussa ja vuosikokous vielä ennen joulua.

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!

MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE Hallitus 29.8.2019

Jäsenkirje 1/2019

Hyvä keräilijäkollega,
Oletko tullut ajatelleeksi sitä, että olet ostanut taas saman rahan jossakin erässä tai sitten ihan tarkoituksella. Miksi? Eihän keräilijä tarvitse kuin yhden kappaleen kokoelmaansa! Kyse taisi olla hinnasta, ajankohdasta, jopa paikasta (mistä ostaa) tai sitten se erä oli ostettava jonkin muun kolikon tai setelin takia. Loput sitten myyt jotenkin johonkin hintaan, jotta pääset niistä eroon. Tämä mylly pyörii vuodesta toiseen ja vauhti ja määrä tuntuvat vain kasvavan! Parhaat, harvinaisemmat tai kalliimmat jäävät keräilijöiden tosikokoelmiin vuodeksi tai seuraavaksi 20 vuodeksi! Joskus kyllä ei myönnetä virheostosta ja raha/t jää myyntikokoelmaa rasittamaan. ”Maksoi niin paljon niin antaa nyt olla.” Taloustermein ”upotetut kustannukset ovat niin isot, että…” Ei kannata silti huolestua! Hanki niitä rahoja mitä haluat, mistä tykkäät, mitä tutkit tai …(mikä syy sitten onkaan)! Muuten voi jäädä harmittamaan tekemättömät hankinnat.

Uusin jäsenemme on Marcus Oher Ruotsista! Hjärtligt välkommen Marcus! Lämpimästi tervetuloa, Marcus! Ainaisjäsenen statuksen (25 v yhtäjaksoisesti jäsenenä so. ei enää jäsenmaksua) saavuttivat tänä vuonna Seppo Mäenpää Lempäälästä ja Timo Ahonen Hyvinkäältä. Nyt meitä on 81, joista 12 on ainaisjäsentä. Nähdään kerhoilloissa ja huutokaupoissa!

Tämän vuoden alusta lähtien huutokauppalistat postitetaan vain niille, joilla tietojemme mukaan ei ole sähköpostiosoitetta. Eikä listoja lähetetä sähköpostillakaan, vaan ne voi katsoa ja ladata ja printata kotisivuilta. Myös saavutetut tulokset ovat nähtävissä kotisivuillamme.
Kevätkausi alkaa poikkeuksellisesti jo 10.1. väärennöskerhoillalla, missä esitelmän lisäksi saat vinkkejä ja työkaluja varsinkin kolikkoväärennysten tunnistamiseen. Voit ottaa mukaan epäilyttäviä kolikoita tunnistettavaksi! Tilaisuuteen on vapaa pääsy kaikille asiasta kiinnostuneille.

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!
MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE
Hallitus 3.1.2019

Jäsenkirje 2/2018

Hyvä keräilijäkollega,

Vaarana on, että raha katoaa, siis fyysisesti! Ei olisi seteleitä lompsassa eikä kolikoita parkkiautomaattiin! Niitä ei jonakin päivänä tarvittaisi. Kaikilla olisi jokin muoviläpyskä tai vain taskuunsopivaan tietokoneeseen (lue älykännykkä) ladattu alusta, mitä hipaisemalla raha vaihtaa omistajaa. Se olisi numeroyhdistelmä ja valuuttamerkintä €,$,£,CNY,RUB,INR tai jokin muu. Käyttörahoja saisi ostaa vain erilaisina tuotteina nimellisarvoaan korkeampaan hintaan.

Ennen oli toisin, siis ainakin vielä on! Raha kuvastaa aikansa kulttuuria, taidetta, taloutta, valtaa, sotaa ja rauhaa jne. Raha on (pienois)taideteos sinänsä arvosta, metallista, paperista tai koosta huolimatta. Jokaisella valtiolla on tunnusomaiset kolikot ja setelit, mikä kertoo sen omista asioista, merkittävinä pidetyistä aiheista. Suomella oli viimeksi seteleissä merkittäviä historiallisia henkilöitä ja kolikoissa korostettiin luontoa. Nyt eurosetelit korostavat kanssakäymistä ja yhteenkuuluvuutta silloilla. Omat rahat me tunnemme, mutta mitä kertoisivat vanhat Saksan, Ranskan tai vaikka Albanian rahat maastaan ja maailmankuvastaan taideteoksina? Kyllä numismatiikassa riittää opiskeltavaa tältäkin kantilta vielä pitkäksi aikaa. Vaikka nykyraha häviäisikin, siis fyysisesti.

Jäsenrintamalla tapahtuu! Sirkka Tammilehto menehtyi pääsiäisen jälkeen 12.4. Muistan Sirkan hyvin, varsinkin kun hän järjesti muutamat joulukahvit ja tarjoilut, missä oli ainakin kolmea lajia suolaista ja toiset kolme makeaa! Toimi hän vuosi-sadan alussa tilin- ja vara-tilintarkastajanakin. Itse hän ei kerännyt rahoja, mutta oli sitäkin sitoutuneempi keräilijän ajattelumaailmaan numismaatikko-aviomiehen Raineen rinnalla. Mitä omilta taideharrastuksiltaan ehti! Kiitos Sirkalle numismaattisesta ystävyydestä. Kun vuoden alusta uusia jäsenyyksiä aloitettiin, niin kevään aikana jäsenyydestä luopui kuusi jäsentä! Aikansa se ottaa eikä me aina olla niin aktiivisia eikä elämän-tilannekaan pysy jatkuvasti samana. Kiitos mukanaolosta. Nyt meitä on 80, joista 10 on ainaisjäsentä. Nähdään kerhoilloissa!

Syyskausi alkoi tällä kertaa jokavuotisella Vanhan Rahan Päivällä (VRP) 22.9. Siellä arvioitiin kävijöiden mukanaan tuomia rahoja ja esiteltiin numismatiikkaa ja yhdistyksen toimintaa eri tavoin. Syksyn huutokaupat pidetään kerhoiltoina 11.10., 8.11. ja 13.12. Marraskuun lista julkaistaan myös Numismaatikko-lehdessä ja liiton www-sivuilla.

Tämä jäsenkirje ja tulevat huutokauppalistat postitetaan kirjeitse niille jäsenille, joilla ei ole sähköpostia käytössään, ja sähköpostilla niille, joilla tietojemme mukaan sellainen on. Kirje ja huutokauppalistat ovat myös luettavissa yhdistyksen www-sivuilta. Siitä huolimatta kannattaa pitää yhteystiedot kunnossa eli ilmoittaa osoite-, puhelin- tai sähköpostimuutokset ajallaan.

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!

LÄMMINTÄ HARRASTUSSYKSYÄ KAIKILLE

Hallitus 13.9.2018

Jäsenkirje 1/2018

Hyvä keräilijäkollega,

Enoni oli maanviljelijä ja kalastaja. Molemmat ammatit ovat riskialttiita hommia! Hän teki kumpaakin leipänsä eteen. Kummassakin pitää olla kärsivällinen, niin kuin elämässä ja numismatiikassa yleensäkin; kyllä ennemmin tai myöhemmin nappaa! Ei viljelijä saa hyvää satoa hetkessä, eikä kalaa voi pyytää aina, eikä elämä ole ainaista ruusuilla tanssimista, eikä kokoelmaa rakenneta hetkessä vain nopeasti ostamalla. Riskit kasvaa jos ei suunnittele ensin. Jokin idea, suuntaus tai mieltymys olisi hyvä olla. Ei siitä tarvitse nykyurheilijoiden tapaan kaikille kailottaa, mutta oltava olisi! Luulisi olevan antoisampaa erikoistua porkkanankasvattamiseen tai pitkän siiman pitämiseen tai Suomen suuriruhtinaskunnan kolikoihin kuin olla vain maanviljelijä, kalastaja tai numismaatikko. Helppoa se ei ole, sitä en sano. Mutta kun pistät siihen sydämesi palon ja innostuksen, se onnistuu. Palkinnoksi saa ainakin mielenrauhaa, tunnetta ajankäytön hallinnasta ja suunnitellusta rahankäytöstä, kasvavaa alan osaamista, vertaistukea ja ystäviä. Kun tiedät ja tunnet, mihin haluat aikaasi ja energiaasi käyttää, olet jo puolimatkassa.

Jäsenrintamalla tapahtuu! Virallisesti vuoden alusta uusina jäseninä aloittivat Guy Björk Porvoosta, Pekka Hossi Hyvinkäältä ja Juha Suokkola Tervakoskelta ja tammikuun lopussa Kalle Savo Helsingistä. Kaikille lämpimästi tervetuloa! Jäsenyydestä taas luopui seitsemän vuoden jälkeen Grand Old Lady Aino Waltzer. Kiitos Ainolle jäsenäolosta ja numismaattisesta ystävyydestä. Ainaisjäsenen statuksen (25 v yhtäjaksoisesti jäsenenä so. ei enää jäsenmaksua) saavutti tänä vuonna Markku Helin Hyvinkäältä. Nyt meitä on 87, joista 10 on ainaisjäsentä. Nähdään kerhoilloissa ja huutokaupoissa!

Kevään ohjelma on taas fixattu ja syksy on vielä suunnitteilla. Toimintaa esitellään, kysyttäessä tehdään arviointiakin ja annetaan vinkkejä moneen rahavaivaan tarvitseville Riihimäen postimerkkeilijöiden 70v-messuilla 24.-25.2. Vuosikokouskerhoillassa 8.3. tarjotaan tietysti kokouskahvit ja jotain muuta ajankohtaistaraha-asiaa.

Etukäteen ilmoitettua huutokauppaan ei ole. Huhtikuun jälkeen keväälle on vielä suunnitteilla avartava tutustumisvierailu, jos ”palikat loksahtavat paikoilleen”. Saat tämän jäsenkirjeen mukana helmikuun hk-listan joko kirjeessä tai sähköpostin liitteenä. Niiden jäsenten, joiden jäsenmaksun yhdistys perii (eivät ole tilanneet Numismaatikko-lehteä), jäsenmaksutiedot ovat seuraavat: maksu 12€ tai 6€ (nuorisojäsen), tili FI34 5062 0320 0842 58, viite 330 ja eräpäivä 28.2. Viitenumero on kaikille sama. Huhtikuun hk-lista lähetetään erikseen vain niille, jotka tietojemme mukaan eivät ole Numismaatikko-lehden tilaajia. Kaikki huutokauppalistat ja saavutetut tulokset ovat myös nähtävissä kotisivuillamme.

Pidä yhteystietosi silti ajan tasalla!

Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!

MIELLYTTÄVÄÄ RAHANKERÄILYVUOTTA KAIKILLE

Hallitus 4.1.2018

Jäsenkirje 2/2017

Hyvä keräilijäkollega,

Kesän mittaan on tullut tietoja vanhojen kolikoiden kopioista! Niitä on yritetty myydä aitoina keräilyrahoina! Kukapa sitä ihan tavallista halpaa kolikkoa viitsisi tehtailla, vaan sellaisia kuin 1p 1864, 50p 1876, 1mk 1949Cu tai muita yhtä harvinaisia ja hintavia kolikoita. Ulkomailta kuulemma ovat tänne tulleet. Voisi kuvitella, että tekijät ovat jakaneet Euroopan maittain ja valinneet sitten kopio- kohteet maittain. Suomen osalta, jos näin kapeasti ajatellen voi edes sanoa, tämä bisnes on niin kauan kannattavaa, kun joku ostaa kopioita jostakin syystä. Pitää vain muistaa, että ei yritä myydä niitä eteenpäin aitoina, sillä silloin syyllistyy petokseen. Jopa tämän yritys on rikoslain mukaan rangaistava teko! Sinun kannattaa osata tunnistaa aidot kolikot ja kopiot, eikä ostaa kopioita vaan aitoja. Huomauta vielä kopiota aitona myyvälle henkilölle asian vakavuudesta. Näin helposti pystyt pitämään mielesi ja näppisi erossa kopionumismatiikasta.
Kevättalvella kolme jäsentä lopetti numismatiikan lopullisesti: hyvinkääläinen Veli Varjoranta kuoli 8.2., porvoolainen Aarne Niemeläinen 13.2. ja hyvinkääläinen Reino Heinonen 18.3. Veli tuli jäseneksi 1997, Aarne vasta 2014 ja Reino jo 1978. Viimeksi näin Velin vuosi sitten seurakunnan ruokalassa, Aarnen syksyllä kerhoillassa ja Reinon vielä helmikuussa sairaalassa. Kiitos heille jäsenyydestä ja numismaattisesta ystävyydestä. Rahat säilyy ja kerääjät vaihtuu! C’est la vie! Jäsenenä on nyt 84 henkilöä, kun yksi vielä erosi ja kaksi uutta liittyi joukkoon: tervetuloa Eino Siikanen Hyvinkäältä 30 vuoden tauon jälkeen uudestaan ja ihan uutena Petri Kuivalainen Riihimäeltä.
Syyskausi alkaa jo elokuussa kannattajajäsenemme Keski-Uudenmaan Osuuspankin tiloissa järjestettävällä Hyvinkää 100v-rahanäyttelyllä. Pankki esittelee Hyvinkään historiaa omalla näyttelyllään. Näyttelyt kestävät viikon 34 ja to 24.8. on tarjolla kakkukahvit ja rahanäyttelyn esittelyä. Jokavuotinen Vanhan Rahan Päivä (VRP) pidetään rautatiemuseolla 14.10. Siellä on tarkoitus taas arvioida kävijöiden mukanaan tuomia rahoja ja esitellä numismatiikkaa ja yhdistyksen toimintaa eri tavoin. Huutokaupat pidetään 9.11. ja 7.12. Edellinen lista julkaistaan myös Numismaatikko-lehdessä ja liiton www-sivuilla. Kerhoiltapaikka on edelleen kaupungin kellari vanhalla villatehtaalla.
Tämä jäsenkirje postitetaan kirjeitse niille jäsenille, joilla ei ole sähköpostia käytössään, ja sähköpostilla niille, joilla tietojemme mukaan sellainen on. Kirje on myös luettavissa yhdistyksen www-sivuilta. Huutokauppalistoihin sovelletaan samaa käytäntöä. Siitä huolimatta kannattaa pitää yhteystiedot kunnossa eli ilmoittaa osoite-, puhelin- tai sähköpostimuutokset ajallaan.
Tule ja tuo kaverisikin kerhoiltaan tutustumaan toimintaamme!
MUKAVAA 100-VUOTISSYKSYÄ KAIKILLE Hallitus 10.8.2017